Uncategorized

RITUAL OB POLNI LUNI: DUHOVNA KOPEL

Ritual duhovne kopeli

Topla, sproščujoča kopel – morda z nekaj svečami, kozarcem vina in nekaj ambientalne glasbe – je čudovit način za obnovo utrujenega duha in telesa po dolgem, stresnem dnevu. To vsi vemo.

“Duhovna kopel” pa je povsem drugačna izkušnja. Gre za ritual – podobno kot obredne kopeli v starem Rimu – ki dejansko očisti vaše čakre, oživi auro in te pusti bolj prisotno/ega in v izjemno pozitivnem duhu. Duhovna regeneracija ne nastane zgolj zaradi namakanja v topli vodi, temveč zaradi energij, ki jih oddajajo močna olja, zelišča ali kristali, ki ste jih dodali v kopalno vodo.

Ko je luna polna (kot je npr. danes), je pravi čas, da se potopite v vodo in si naredite razstrupljevalno ter meditativno solno kopel. Pravijo, da ima telo v času polne lune največ koristi s solnimi kopelmi, saj se v tem času poveča njegova sposobnost absorpcije mineralov.

Kaj je duhovna kopel?

Za razliko od običajne kopeli z milom, šamponom in vodo, ki očistijo telo, duhovna kopel čisti energije in duha z uporabo sestavin, ki vodo napolnijo z zdravilnimi vibracijami, ki vam pomagajo odstraniti blokade, bolečine in situacije, ki niso vam več služijo na kakršen koli konstruktiven način.

Sestavine za duhovno kopel

Obstaja ogromno načinov, kako lahko pripravite duhovne kopeli s sestavinami po lastni izbiri. Uporabite lahko samo eno ali dve sestavini ali pa se odločite za več. Popolnoma vaša odločitev, zato naj vas vodi intuicija.

Tu pa je nekaj zelo učinkovitih sestavin, ki jih lahko uporabite:

 1. SOL
  Naravna sol je ena najmočnejših sestavin, ki sprošča negativne energije, misli in občutke, ki se izkažejo za ovire na vaši poti. Roza himalajska sol, naravna morska sol in Epsom sol so v ta namen odlične in lahko dostopne v večini trgovin z živili. Nikoli ne uporabljajte običajnih namiznih soli, ker vsebujejo sredstva proti strjevanju in so šle skozi postopek rafiniranja, ki je odstranil številne koristne minerale.

 2. SIVKA
  Sivka odlično odpravlja stres in jo lahko uporabite v obliki posušenih popkov (eno uro namočenih v vreli vodi) ali čistega eteričnega olja. Pomaga pri nespečnosti.

 3. SODA BIKARBONA
  Soda bikarbona ali soda bikarbona pomaga očistiti negativne ostanke iz avre, koža pa ostane tudi mehka in gladka.

 4. ROŽNA VODA
  Rožna voda je izvrstna za dvig razpoloženja in občutek bolj ljubezni do sebe, če v zadnjem času ne skrbite dobro zase. Za dobro mero vrzite nekaj cvetnih listov vrtnic (svežih ali posušenih) in pustite, da vas vonj kopeli napolni z novo energijo.

 5. ETERIČNA OLJA
  Eterična olja so odličen pripomoček, saj imajo dobre učinke na naše telo in razpoloženje. Različna eterična olja uporabimo za različne želene učinke. Eterično olje bora na naš um deluje zelo pomirjujoče in nam da občutek prizemljenosti, pomaranča deluje poživilno, meta pomaga odpirati dihalne poti in deluje stimulativno, olje sandalovine deluje blažilno itd.


Koristi duhovne kopeli

Po navedbah Gateways to Inner Peace bom naštela le nekaj koristi:

– koža je organ izločanja, slana voda pa iz tkiv črpa toksine in težke kovine,

– bistveni minerali v sledovih, ki jih vaše telo potrebuje, se skozi kožo absorbirajo za izboljšanje vašega zdravja,

– slane kopeli lahko pomagajo lajšati bolečine v mišicah in bolečine v sklepih,

– povečana cirkulacija.

Kako (se) pripraviti (na) duhovno kopel?

 1. korak:
  Ustvarite prostor za čarovnijo. Čeprav morda ne mislite, da je čiščenje kopalnice ali kadi dejanski del rituala kopeli, je pravzaprav zelo pomemben korak pri ustvarjanju vašega idealnega prostora in čiščenju energije za kopel. Popolnoma čista kopalnica in kad omogočata manj motečih dejavnikov in popolno sprostitev. Vzemite si čas, da globinsko očistite kad.

 2. korak:
  Mentalno pripravite namero, da bo naslednja ura popolnoma vaša in se boste posvetili le sebi.

 3. korak:
  Na hitro se stuširajte. Med duhovnim kopanjem ne uporabljamo mil ali drugih čistil.

 4. korak:
  Kopel napolnite z vodo s kar se da prijetno temperaturo. Ko se kad polni, zberite vse potrebne sestavine (sestavine so podane spodaj). Morda boste želeli prižgati palo santo (sveti les) ali nekaj sveč in pomirjujočo glasbo – vse, kar bo vaše misli sprostilo v mirno, meditativno stanje. Dokazano je, da lahko binauralna glasba pomirja tesnobo in poveča dopamin (dobro počutje) v možganih. Če dodate suhe rože, lahko poustvarite še bolj razkošno in sproščujočo izkušnjo.

 5. korak:
  Stopite v kopel in se namakajte približno 30 minut. Poiščite najbolj sproščujoč položaj. Samo prepustite se. Tu se začne zdravljenje. Lahko začnete s prakso ozemljitve tako, da zaprete oči. Osredotočite se na svoj dih in poskusite natančno doživeti občutek telesa. Prilagodite se vsem svojim čutom in energiji okoli sebe. Občutite temperaturo vode na koži, vonjave eteričnih olj ali vonj po svečah, poslušajte kapljanje pipe, opazujte svetlobo migetajočih plamenov sveč in rože, ki plešejo na vodi. Ko se ozemljite, izkoristite ta čas, da naredite vse, kar se vam zdi najbolje v tem trenutku… meditacijo ali nežno raztezanje. Ko se sprostite, očistite misli ter se osredotočite na svojo namero, da opustite stres in negativnost. Ostanite v kopeli, dokler se počutite udobno.

 6. korak:
  Zavestno vračanje prostora v normalno stanje je prav tako del rituala, kot je bila postavitev le-tega. Vzemite si čas, ko začnete odo. Predstavljajte si, kako voda izpira toksine in čisti vaše telo.

Ko končate kopel, opazujte, kako se počutite. Če ste imeli med kopeljo kakšno globoko realizacijo ali uvid, je ne pozabite zapisati.

dnevnik vrtnice joga podloga joga lotos mala ogrlica
Če ste imeli med kopeljo kakšno globoko realizacijo ali uvid, je ne pozabite zapisati v dnevnik.

Nato obvezno popijte veliko vode za rehidracijo in za lažje odstranjevanje preostalih toksinov.

Duhovne kopeli so močne, zato z njimi ne pretiravajte. Dvakrat na mesec je več kot dovolj za začetek.

Vir: spiritualgangster.com & hydralivetherapy.com