Uncategorized

PALO SANTO

Sveti les

Kaj je palo santo ali sveti les?

Palo santo ali sveti les je naravno aromatično kadilo, ki se uporablja kot pripomoček za meditacijo, lajšanje stresa in drugih negativnih občutkov.

To čudovito kadilo je prišlo v moje življenje šele leto dni nazaj, a se ga poslužujem na tedenski osnovi, sploh kadar čutim tesnobo v prsih, želim energijsko očistiti prostor ali se pripraviti na meditacijo.

Drevo, iz katerega dobimo sveti les, se imenuje Bursera Graveolens in ga najdemo v različnih državah Latinske Amerike, predvsem pa v Peruju. Je posebna vrsta drevesa, ki vsebuje veliko eteričnih olj, ki blagodejno delujejo na telo in um. Da je palo santo res avtentičen, ne sme biti posekan, ampak mora umreti naravno in iti čez proces metamorfoze. Tradicionalno so ga pri obredih uporabljali Inki, prebivalci Andov in šamani, da so priklicali duhovno rast, zaščito in zdravljenje.

Terpeni in limonen 

Limonen je organska kemična sestavina (spada v skupino terpenov – naj pogostejše sestavine eteričnih olj), ki jo najdemo v olupkih citrusov in v veliki meri tudi v svetem lesu. Že stoletja ga ekstrahiramo zaradi njegovih koristnih učinkov. Deluje protivnetno, antioksidativno, antibakterijsko in antistresno. Dviguje tudi odpornost imunskega sistema. Poleg tega prebuja ustvarjalnost, pomirja tesnobo in deluje spodbudno na posameznika.

Kdaj uporabiti sveti les:

 • ko se počutimo utrujeni, brez energije ali čutimo, da nismo več ustvarjalni ali navdahnjeni, nas bo vonj svetega lesa dvignil in napolnil s kreativnostjo.
 • kadar smo pod stresom ali pred spanjem, saj deluje kot zelo blago pomirjevalo.
 • kadar se želimo očistiti ali znebiti negativne energije (tako sebe kot predmetov in prostora).  
 • kadar si želimo izboljšati razpoloženje.
 • pred meditacijo, saj bo poskrbel, da se lažje povežemo s svojo notranjo energijo.

Uporaba tega naravnega kadila se priporoča tudi tistim, ki se borijo z občutki tesnobe in tistim, ki se borijo s paničnimi napadi. Duh v kadilu svetega lesa naj bi s svojimi vonjavami pomiril občutke in mu pomagal, da v sebi doseže notranji mir.

svetiles.si
joga z Ivano palo santo sveti les meditaciija
Palo santo © Peter Žagar

Ritual čiščenja (negativne energije)

Palo santo tudi okrepi namero in fokus. Najbolj pogosto ga uporabljam kot predpripravo na sadhano (duhovno prakso), saj očisti tako notranji kot zunanji prostor in zrak napolni z nežno citrusno-lesnato, meni ljubo vonjavo, ki mi prinaša občutek čistosti in miru.

Kako uporabiti sveti les ali Palo Santo?

Potrebuješ:
– vžigalnik ali vžigalice
– svečo (po želji)
– palčko svetega lesa
– ognjevarno posodico

Palo santo za meditacijo ali joga prakso.
 1. Najprej prižgeš svečo. Previdno postaviš paličico svetega lesa nad plamen sveče pod kotom 45 ° in počakaš, da se les prižge.
 2. Palčko lahko vrtiš, da se plamen enakomerno razplamti, kar traja do 1 minute. Ta čas mentalno (ali na glas) narediš namero, česa se želiš v tistem trenutku znebiti (zamera, jeza, žalost itd.).
 3. Ko vdihneš dim svetega lesa, sprostiš svoje čute in povežeš med seboj um, telo in duha.
 4. Prekadiš sebe ali dele telesa, kjer čutiš, da se zadržuje težka, negativna energija. To storiš z drugo roko ali s peresom. Sprehodiš se lahko po prostoru, ki ga želiš prekaditi.
 5. Po čiščenju negativne energije odpri okno, da bo vsa zastala negativna energija zapustila prostor, in v prostor povabi novo in svežo energijo.

  🖤

Vir: https://svetiles.si/

1 comment

Comments are closed.